Веселата вдовица

Здравейте, великолепни!
Днешният пост е за прекрасната оперета "Веселата вдовица", която имах удоволствието да гледам тази седмица в бургаската Опера. За мой късмет я гледах с приятелка, която определено разбира от тези нещата, защото майка й е оперна певица и е израстнала гледайки оперни представления.


Сега малко повече за самата оперета.
"Веселата вдовица" е едно от най-емблематичните произведения в оперетния жанр. Написана е от Франц Лехар, а първото представление е изиграно на 30 декември 1905 г. Оперетата е обиколила целия свят. Изпълнява се навсякъде. Е, може би не и в Северна Корея. Има 6 екранизации. Самата оперета е базирана на комедията "Аташето на посолството" (1861) от Анри Мейак. Произведението съчетава в себе си изисканост, загадъчност, весело настроение и блясък.
Действието на "Веселата вдовица" се развива в началото на 20 век. Мястото е посолството на измислената държава Понтеведро в Париж. Настанал е смут, защото се носят слухове, че вдовицата Анна Главари възнамерява да се омъжи за чужденец. Ако това стане всичките й пари ще станат собственост на нейния нов съпруг, а тези пари представляват една голяма част от златния резерв на държавата. Както може да се досетите започват безброй интриги само и само за пари. И докато едни се опитват да примамят вдовицата да се омъжи за тях, а други се опитват да попречат на това, само един човек истински се интересува от Анна и това е нейната младежка любов - граф Данило. Единствен той я иска заради самата нея, а не заради парите й. Но и двамата са прекалено горди и прекалено наранени от миналото за да признаят чувствата си. И все пак съдбата обича смелите. Анна прилага хитрост, с която разбира кой наистина я обича. Тя обявява публично, че ако се омъжи повторно губи цялото си състояние. В миг всички "влюбени" кандидати оттеглят предложенията си. В същи момент Данило предлага на Анна брак. Така тя разбира, че парите за него са без значение и той наистина я обича.

Действащи лица:
Барон Зетта - посланик на република Понтеведро в Париж
Валансиен - съпруга на барон Зетта
Граф Данило - първи съветник
Анна Главари - заможна вдовица
Камий Дьо Росийон - ухажор на Валансиен
Виконт Каскада - латински дипломат
Раул Дьо Сент Брийош - френски дипломат
Кромон - военен съветник
Олга - негова съпруга
Боган - полковник
Силвиана - негова съпруга
Никош - секретар

Като се има предвид, че бюджетът, който се отпуска за културни представления в днешно време не е какъвто е бил навремето, спектакълът беше много добър. Артистите бяха чудесни. Разбира се си личеше  кои имат повече опит и годините им само са направили таланта им по-голям. Имаше моменти, когато на актьорите им се наложи да импровизират, но това само показа какви професионалисти са. Анна Главари (Шмилена Султанова) направи прекрасно изпълнение. Единствен упрек имам към дамата, която играе Валансиен. Тя опитваше прекалено много да надпее главната героиня, но не й се получаваше. Явно иска да изпъкне, но просто на моменти ми бяха неприятни тези опити. Но като цяло самата оперета е чудесна. Бих я гледала отново без да се замислям.
И така, ако и вие обичате театър, опера, оперета или други подобни представления като мен, ви предлагам, когато ви се отдаде случай да отидете да гледате "Веселата вдовица". Няма да съжалявате. Вече повече от 100 години тази оперета се изпълнява по цял свят и има защо!
Желая ви един прекрасен уикенд и много усмивки! :*

Коментари

Популярни публикации от този блог

300: Възходът на една империя!

Диагноза: СЕКСИ! ревю/ I Feel Pretty review

Престъпленията на Гриндевалд - Ефекти и Разочарование