Дивергенти

Какво е дивергент?
Самата дума от английския език означава "отклоняващ се", "разклоняващ се" или по-простичко казано "различен". Дивергентът е човек, чието съзнание не се ограничава само с един начин на мислене. Дивергентът обмисля всяка една възможност от всички гледни точки. И ето тук стигаме до самата история в новия филм "Дивергенти" по едноименния роман на Вероника Рот.
Историята се развива в бъдещето (естествено). Изминали са 100 години от последната война, чийто последици са били ужасяващи. Въпреки това в някогашния "смарагдов" град Чикаго хората продължават да съжителстват. Там те са разделени на касти, като всяка се определя от едно качество - знание, добрина, честност, сила или благородство.
На Беатрис й предстои избор, който всеки в обществото им трябва да направи в определен момент. Кое е нейното отличително качество е въпросът, чийто отговор ще определи и към коя каста Беатрис принадлежи. Но какво става, когато притежаваш повече от едно качество? Това дар ли е или заплаха? Това е нещо, което Беатрис сама ще трябва да разбере. И в хода на това пътешествие ще се сблъска с приятелството и любовта (че как иначе).
Филмът е в категория фантастика, екшън и приключенски, но аз бих казала, че може да го причислим и в категория философски. Въпросът за кастите не е от онзи ден. Той е заложен в човешката общност от древни времена. Но ако ние определяме кастата като социално и финансово положение, то в този филм тя по-скоро се отнася за психика и душевност. Тук едно качество те определя. Ако имаш повече от едно, то ти си дивергент.
С огромно удоволствие изгледах филма. Препоръчвам ви го. Няма да съжалявате.
Сега вече задължително трябва да се сдобия с книгите.
Хубав уикенд на всички и се усмихвайте!

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Диагноза: СЕКСИ! ревю/ I Feel Pretty review

300: Възходът на една империя!

Престъпленията на Гриндевалд - Ефекти и Разочарование