INTERSTELLAR - няма да ми стигнат думите

Наистина ще ми е трудно да опиша този филм. Но ще се постарая да ви предам моята емоция от него и да ви обясня защо ми хареса.

Малко са филмите свързани с космоса, които наистина да ме грабната и то особено съвременните. Ако трябва да съм честна трейлърът на INTERSTELLAR не ме грабна изобщо. Може би това е добре за един филм. Не изглежда обещаващ, а се оказва точно обратното. Режисьор е Кристофър Нолан ("Генезис"), музиката е дело на Ханс Цимер, сред сценаристите и продуцентите е и един виден физик - Кип Торн. А първият зрител е бил проф. Стивън Хокинг.

Действието се развива в недалечното бъдеще. Планетата земя преживява драстични климатични промени и хората правят всичко възможно да се адаптират. Земните ресурси са се изчерпали и хората се изхранват единствено благодарение на царевицата. Само тази зърнена култура все още не е подвластна и засегната от пясъчните бури. Фермерството се е превърнало в основен поминък и единствената цел е осигуряването на храна и за утрешния ден. Но някъде в една тайна база на НАСА в САЩ учените търсят начин да спасят човешката раса. Една червеева дупка (това е един вид врата за друга галактика) се оказва онази възможност за нов свят, който да се превърне в спасителния остров така необходима на човечеството. След преминаването й екипажът ще се бори с най-големия си враг - времето. И волята за живот е нещото, което ще ги движи напред.

Филмът разглежда няколко интересни научни теми - развитието на Земята, оцеляването на човешкия вид, различните времеви пространства, черните дупки като вход не към друга вселена, а към реалност паралелна на нашата собствена.
Прочетох не едно отрицателни ревюта за този филм. Предполагам, че зрителите просто са очаквали поредния сблъсък на хора с извънземни. В такъв случай винаги могат да си пуснат "Пришълецът". Не знам защо хората си мислят, че се необходими уникални визуални ефекти и епични космически битки за да имаш хубав филм за космоса. Аз предимно считам, че за да се получи хубав филм са необходими идея, интересен сюжет, добри актьори, които да предадат емоцията и екип готов да си свърши работата както трябва за да разкаже една история. История, която цели да ни научи на нещо или както е в случая на INTERSTELLAR да се замислим за бъдещето на планетата ни и човешкия вид. Ето така ме грабна този филм. Да, виждаме личната драма на героите, но също така се вижда и идеята за общото благо на хората. Волята и мечтите ни за един по-добър свят са това, което ни дава стимул и ни води по пътя на развитието. Ако стоим на едно място в очакване и съществуваме ден за ден, то ние просто "вегетираме" интелектуално и емоционално. В основата на човечеството е да се развиваме не само като личности, но и като отделен вид.
Препоръчвам този филм да се гледа на голям екран.
А ето и едно доста по-подробно ревю от Венцислав Димитров, което обяснява и доста добре филма от научно естество. С удоволствие го прочетох. Мисля, че и на вас ще се хареса.
"Интерстелар" - нещо повече от ревю за нещо повече от филм
Съветвам ви да отиде да гледате този филм. Няма да съжалявате.
И ще завърша с една мисъл от филма, която просто се загнезди в главата ми и не иска да излезе от там.
"Love is the one thing that transcends time and space."
(Любовта е единственото нещо, което превъзхожда времето и пространството.)

Коментари

Популярни публикации от този блог

Диагноза: СЕКСИ! ревю/ I Feel Pretty review

300: Възходът на една империя!

Престъпленията на Гриндевалд - Ефекти и Разочарование