Често срещани грешки при интервю за работа

Фирмата, в която работя, се разширява и тези дни идват много, много млади хора да кандидатстват за работа. Всичките имащи желание да работят или да намерят нещо, с което да свързват двата края. И всички правят грешки, които им играят малко или много лоша шега. На пръв поглед са забавни, но ако става дума за работа по-добре не ги правете. Не съм ги подредила в някаква определена последователност.

1. Не казвайте на интервюиращото ви лице, че при поканата за интервю е допуснало правописна грешка. Дошли сте на интервю за да оценят вашите качества, а не да слушат за пропуските си. Един от кандидатите го направи миналата седмица и шефът вече беше започнал с изводите.
2. Не влизайте с намусена физиономия, нито пък с прекалено широка усмивка. Влезте уверени и покажете една лека любезна усмивка. Никой няма да ви изяде.
3. Махнете слънчевите очила (освен ако не са с диоптър и после стават по-светли). Първо е знак на неуважение и второ зрителният контакт при интервютата за работа е от особено значение.
4. Не се притеснявайте да си признаете, че досега не сте работили в дадената сфера и ще ви е необходимо малко време да усвоите материала и да научите най-основното. Никой не се е родил научен. Едва ли бъдещите ви работодатели очакват от вас да дойдете всичко можещи и знаещи. А ако срещнете и такива хора просто ми става мъчно за служителите им.
5. Не отивайте неподготвени. Предварително потърсете в интернет пространството с какво се занимава съответната фирма. Дори и никога да не сте работили в тази сфера една кратка информация винаги е от полза. Така ще разберете и какви ще са вашите задължения, ако ви назначат.
6. Не бързайте да обсъждате веднага заплатата. Заплатата, поне когато аз съм била интервюирана, е последният въпрос. Ако очаквате стартовата ви заплата да е 600лв., сте сбъркали държавата. Преди време обяснявах и на сестра си, че навсякъде би следвало началната заплата да е 450лв., не повече. Все пак първият месец е пробен.

Сигурно има и други грешки. Аз не съм някакъв експерт. Правя изводите си на база лично наблюдение. Интернет е пълен със съвети как да се представите на интервю за работа.
Аз лично винаги преглеждам нови такива статии. Все пак не се знае какво ще ни донесе утрешния ден.

Коментари

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Диагноза: СЕКСИ! ревю/ I Feel Pretty review

300: Възходът на една империя!

Престъпленията на Гриндевалд - Ефекти и Разочарование